ALLAHOVA SVOJSTVA

Go down

ALLAHOVA SVOJSTVA

Komentar  Ahmed on Thu Oct 23, 2008 3:47 am

Allah ima najljepša imena. Svako ime opisuje savršene i prvorazredne odlike ili svojstva koja unaprijed isključuju bilo koju vrstu mahana ili slabosti. Mahane, to treba da se primjeti, su karakteristika stvorenja. Allah je iznad svih, Najuzvišeniji, Najplemenitiji.

"Reci: "Zovite: Allah ili zovite: "Milostivi", a kako god budete zvali, Njemu pripadaju najljepša imena. (Kur’an, suretul-Isra’, ajet:110)

U drugoj suri, Časni Kur’an kaže: "Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena - kako budu radili, onako će biti kažnjeni!" (Kur’an, suretul-El-Earaf, ajet:180)

"Allah ima 99 najljepših imena" (El-Buhari)

Svako od ovih imena izražava Njegova svojstva na način koji može razumjeti svaki čovjek. Osim toga, ova imena potvrđuju pojam tevhida i pomažu vjernicima u prepoznavanju i odbacivanju praznovjerja i krivovjerja koje preovladava među mnogim ljudima. Što se više razmišlja o svakom od ovih imena i shvata njihovo suprostavljanje preovladavajućim pogrešnim vjero-vanjima, to postaje lakše da se osjeti prava suština ovih imena. Zbog ovog razloga, razmišljanje o njima pomaže u razumijevanju istinske prirode Allaha, u uviđanju u kolikoj su mjeri mnogi ljudi skrenuli u razumijevanju Allaha, i postali ravnodušni prema širku4, velikom i malom (otvorenom ili skrivenom). Bilo je veoma važno, zbog toga, da se ljudski rod upozna sa Allahovim imenima i svojstvima. Ovo je razlog zašto Kur’an, Allahova posljednja objava ljudskom rodu, sadrži puno Njegovih imena. Mnogo ajeta u Kur’anu se završava spominjanjem jednog ili dva Njegova veličanstvena imena. Ova imena predstavljaju zaštitu pojma tevhida i imaju efekt zaštite muslimana od širka. Ovo također objašnjava zašto je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

"Uistinu Allah ima 99 imena, ko god ih nauči sigurno ide u Džennet." (El-Buhari) Ovo je vrlo značajan hadis. Ova izreka časnog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je važna iz tri razloga. Prvo, onaj ko ispravno i potpuno shvati Allahova imena, automatski je razumio tevhid u njegovom punom značenju i snazi, i prema tome, biće sposoban da izbjegne sve vrste širka. Drugo, biće svjestan potrebe da cijeli život uskladi sa pojmom tevhida. Treće, ovo ga vodi ka potpunom pokoravanju volji Allahovoj u svim aspektima njegovog života. Dakle ko u potpunosti shvati značenje Allahovih imena sigurno će zaslužiti Džennet. Nije potrebno ovdje spominjati sva Allahova imena. Biće dovoljno citirati nekoliko kur’anskih ajeta koji govore o veličanstvenim Allahovim imenima.

"On je Allah - nema drugog boga osim Njega. On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta. On je Milostivi, Samilosni. On je Allah, nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakog obezbjeđuje, Onaj koji nad svim bdi, Silni, Ponosni, Gordi, Uzvišen je Allah, vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim! On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i Zemlji. On je Časni, Mudri." (Kur’an, suretul-Hašr, ajet:22-24)

"Reci: "Kad bi more bilo mastilo riječi Gospodara moga, more bi presahnulo, ali ne bi i riječi Gospodara moga, makar došli sa još jednim sličnim.

Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog - jedan Bog. Ko se nada susretu sa svojim Gospodarom neka čini dobra djela i neka, klanjajući se Gospodaru svome, ne smatra njemu ravnim nikoga." (Kur’an, suretul-Kehf, ajet:109-110)

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu