DEFINICIJA SIHRA

Go down

DEFINICIJA SIHRA

Komentar  Ahmed on Wed Oct 22, 2008 12:38 am

Jezičko značenje sihra

El-Ezheri je rekao: „Sihr je svako djelo putem koga se čovjek približava šejtanu i kojim se traži njegova usluga.”
Na drugom mjestu: „Suština sihra je prikazivanje neke pojave u lažnom liku suprotnom njegovoj biti. Kada sihirbaz hoće da prikaže lažnu sliku kao istinitu i predstavi nešto u suprotnosti od njegove biti, on to opsihri i ono postane suprotno svojoj suštini.”
Prenosi se od Ibnu Ebi Aiše da je rekao: „Kada Arapi nazivaju sihr sihrom, onda ga oni tako zovu zato što on pretvara (preobraća) zdravlje u bolest.”
Ibnu Faris je rekao: “Sihr je prikazivanje neistine u vidu istine.”
U Mu’dzemu-l-Vesitu je rečeno: „Sihr je tajnovit i suptilan.”
U djelu “Muhitu-l-Muhit” se kaže: „Sihr je prikazivanje stvari u njima suprotnom stanju kako bi se izazvao nered.”
Sihr u seri'atskoj terminologiji
Fahru-d-din Er-Razi je rekao:
Sihr u šeri'atskom značenju se veže za sve ono čiji je uzrok skriven, što izgleda suprotno njegovoj suštini, i što se dešava u vidu opsjene i varke.
Ibnu Kudame El-Makdisi kaze: „Sihr je vračanje, zapisivanje i vezivanje čvorova. Ima uticaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bračnih drugova. On sprječava čovjeka od spolnog općenja sa svojom ženom, itd. Neki od njih se spravljaju da bi razdvojili muža od žene, ili da bi omrzli jedno drugom, ili da bi omilili jedno drugom.”
A Ibnu-l-Kajjim je rekao: „To je složeno djelovanje zlih duhova i podložnost utjecaju natprirodnih sila.”
Suština sihra
Postoji više opisa sihra i teško je reći šta je to mada se svi uglavnom svode na to da se radi o sporazumu između sihirbaza i šejtana koji se sastoji u tome da sihirbaz počini neke harame ili djela koja vode u širk (nevjerstvo), a da mu šejtan zauzvrat pomaže i bude poslušan u onome što traži od njega.


Postoji više vrsta sihra a najuočljiviji su:
• sihr rastavljanja,
• ljubavni sihr,
• sihr priviđanja,
• sihr ludosti,
• sihr nemarnosti,
• sihr bolesti,
• sihr krvarenja,
• sihr odgađnja ženidbe,
• urok, itd.

Neka sredstva kojima se sihirbazi služe da bi se približili šejtanu

Postoje sihirbazi koji zavežu Mushaf za tabane i sa njime ulaze u WC. Neki od njih pišu kur’anske ajete nečistoćom, neki ih pišu krvlju od menstruacije. Jedni opet pišu kur’anske ajete na svojim tabanima, drugi pišu Fatihu naopako. Neki od njih klanjaju bez abdesta, neki su stalno u stanju dzunupluka (nečisti), neki kolju u ime šejtana i ne spominju Allahovo ime i nose kurban tamo gdje im odredi šejtan. Neki razgovaraju sa zvijezdama i čine im sedždu, neki opće sa svojom majkom ili kćerkom, neki pišu talismane nearapskim riječima koje imaju značenje nevjerništva.
Sada nam postaje jasno da džin neće pomoći sihirbaza niti mu služiti, osim uz protuuslugu. Što je sihirbaz veći kafir, to je šejtan poslušniji i brži u izvršavanju njegovih naređenja. A ako sihirbaz uskrati poslušnost šejtanu, ovaj mu neće više služiti i ignorisat će njegova naređenja.
Zbog toga su šejtan i sihirbaz potpuno isti u neposlušnosti prema Allahu, dž. š. Sam pogled u lice sihirbaza, je potvrda rečenog. Na njegovu licu ćes vidjeti tamu kufra poput crnog oblaka. A ako ga bolje upoznaš, primijetit ćes da je u stalnom sukobu sa samim sobom, a tako isto i sa svojom ženom i djecom i ne može mirno spavati. Džini uznemiravaju i porodicu toga čovjeka, njegovu djecu i ženu, tako da među njima nastaju svađe i nesuglasice. Istinu je rekao Allah, dž. š., u Kur’anu:

„A onaj Ko okrene glavu od knjige moje, taj ce teškim životom živjeti i na Sudnjem danu cemo ga slijepim oživjeti.“

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu