OBOŽAVANJE ZVIJEZDA

Go down

OBOŽAVANJE ZVIJEZDA

Komentar  Ahmed on Fri Oct 24, 2008 12:38 am

Neupućeni obožavaju Sunce, Mjesec i zvijezde. Kako su zvijezde i druga nebeska tijela veoma udaljena i izgledaju postojana i nepromjenjiva, čine se čovjeku jako moćna i sposobna da donesu korist ili štetu. Praznovjerje je da se pomoću njih može proricati sudbina. Ali istinsko znanje pokazuje da one izlaze i zalaze prema Allahovom zakonu. Zvijezde ne mogu uticati na sudbinu ljudi. Prema tome obožavanje zvijezda je beskorisno. One nemaju moći, a kamoli da imaju vrhovnu vlast. One su Allahova tvorevina. One su Njegovo nebesko čudesno znamenje, Njemu u službi. Allah kaže u Časnom Kur’anu:

"Među znamenjima Njegovim su noć i dan, i Sunce i Mjesec. Sedždu ne činite ni Suncu ni Mjesecu, već sedždu činite Allahu, koji ih je stvorio, ako želite da se samo Njemu Jedinom klanjate." (Kur’an, suretu-Fussilet, ajet:37)
Ima lijepo kazivanje u Kur’anu, o poslaniku Ibrahimu, alejhisselam, kada on razmišlja o obožavanju zvijezda, zaključuje da je to besmisleno i uviđa neprolaznu istinu tevhida.

"A kada Ibrahim reče svom ocu Azeru: "Zar kumire smatraš bogovima? Ja vidim da ste ti i narod tvoj u pravoj zabludi."
- i Mi pokazasmo Ibrahimu carstvo nebesa i Zemlje da bi čvrsto vjerovao.
- i kad nastupi noć, on ugleda zvijezdu i reče: "Ovo je gospodar moj!" A pošto zađe on reče: "Ne volim one koji zalaze!"
- A kada ugleda Mjesec kako izlazi reče: "Ovo je gospodar moj! A pošto zađe, on reče: "Ako me Gospodar moj ne uputi, biću sigurno jedan od onih koji su zalutali."
- A kad ugleda Sunce kako se rađa, on uzviknu: "Ovo je gospodar moj, ovo je najveće!" - A pošto zađe, on reče: "Narode moj, ja nemam ništa s onim što vi Njemu druge ravnim smatrate!"
-Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik, Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge ravnim smatraju!"
- i narod njegov se s njime raspravljao. "Zar da se sa mnom raspravljate o Allahu, a On je mene uputio?" - reče on - "Ja se ne bojim onih koje vi Njemu ravnim smatrate, biće samo ono što Gospodar moj bude htio. Gospodar moj znanjem Svojim obuhvata sve. Zašto se ne urazumite?
- A kako bih se ja bojao onih koje s njim izjednačujete, a vi se ne bojite što Allahu druge ravnim smatrate, iako vam On za to nije nikakav dokaz dao? I znate li vi ko će, mi ili vi, biti siguran?
- Biće sigurni samo oni koji vjeruju i vjerovanje svoje s mnogoboštvom ne mješaju; oni su upućeni" To su dokazi Naši koje dadosmo Ibrahimu protiv naroda njegova. Mi više stepene dajemo onima kojima Mi hoćemo. Gospodar tvoj je uistinu Mudar i Sveznajući." (Kur’an, suretul-En’am, ajet: 74-83)

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu