NAKŠIBENDIJSKA KNJIGA - USUL NA VAGI ISLAMA_nastavak

Go down

NAKŠIBENDIJSKA KNJIGA - USUL NA VAGI ISLAMA_nastavak

Komentar  Ahmed on Fri Oct 24, 2008 1:37 am

„Muridu koji nađe ovakvog muršida, dužnost je tražiti istimdad od njegovog ruhanijjeta, budući da je on postigao mekam 'fena fillah'. Pored toga, da bi uzeo fejz i edeb od njega, treba se u potpunosti usmjeriti prema njegovom srcu, bilo da je u njegovom prisustvu ili ne, te u mislima mnogo čuvati njegov lik (suret). Ovako će nastaviti sve dok ne dospije do početka fena'a fillah, to jeste, dok ne dospije u stanje nestajanja (fena) od svoga nefsa i stanje odsutnosti (gajbet).

Muršid je mjesto (mehal) na kojem su sakupljene Božanske tajne (esrar).“


Da vam opet prevedemo, jer se oni ustručavaju: Muridu je dužnost tražiti istimdad (pomoć) od duhovnosti (ruhanijjeta) muršida budući da je on postigao 'mekam fena fillahi', tj. STEPEN UTAPANJA U ALLAHA. Murid se mora prvo utopiti u šejha da bi se utopio u Allaha. (Nurul-Hidaje vel-Irfan, str. 38, Muhammed Es'ad) Behauddin Nakšibend kaže: „Bio sam u jednom vrtu, pa su me obuzele božanske ekstaze i onda sam otišao u odsutnost. Vezao sam se za stvarni fena, tj. utopio se u Allaha. Vidio sam se u obliku zvijezde na jednom od beskrajnih mora. Poslije šest sati, malo po malo, sam se vraćao u moju ljudskost“ (El-Hadaikul-verdijje, str, 130) 'Vraćao sam se u moju ljudskost znači': „Iz božanske prirode sam se vratio u ljudsku prirodu“. Naravno, kada je sve tako, onda, prema njima, nema smetnje da se sve Božije tajne skupljaju u šejhu. Čak su neki od njih rekli da poslije ovoga i nema potrebe za Allahom!? (Er-Risaletul-Kušejrijje, 125) Jedan od njih je sanjao da je Gospodar umro!? (Rešehat ajnil-hajat, str. 197)

„Vird je jedan od temeljnih šartova Nakšibendijskog tarikata. Kako god je namaz stub islama, isto tako je i vird stub tarikata. Svaki murid koji je krenuo Nakšibendijskim putem mora što je moguće više činiti vird.“

Uspoređuju vird sa namazom, kao što pored džamija grade tekije samo da bi ljude odvodili od namaza i džamija. Dovoljno je znati da je prvu tekiju (hanikjah) finansirao jedan palestinski kršćanin u gradu Remli i to u četvrtom hidžretskom stoljeću.

„Murid, nakon što uzme abdest, sjesti će sukladno adabu i okrenuti se prema Kibli. Na glavu će staviti nešto (poput mahrame) čime će prekriti svoje lice i prsa i zatvoriti oči.“

Naravno i pokrivaju se, ne samo mahramama, već dekama, vrećama i dronjcima, dok im džini i šejtani povećavaju zanos i ekstazu i dok se ne utope u Iblisov bitak, Allah ga prokleo.

„Gavsu-Kasrevi je o putu sufija rekao: „Sufija je kao most, preko mosta prelazi čovjek, životinja, munafik, grješnik, odmetnik, svako i svašta, ali, most se ne protivi nijednom od ovih niti se može protiviti.“ Evo, sufija treba ovakav biti.“

Navod ovog Gavsa je temeljac za ophođenje sufija prema drugima. Svejedno im je ko će ih gaziti i tlačiti. To je sve za njih odredba kojoj se ne smiju protiviti. Tako je El-Gazali u jeku krstaških pohoda osamio se u 'halvetu' dok su drugi muslimani proljevali svoju krv u odbrani vjere i časti. Mada se i sam El-Gazali odrekao ovih naučavanja umrijevši u rodnom Tusu sa zbirkom hadisa Sahihul-Buhari na prsima. (Mekalatul-islamijjin, El-Eš'ari)

„U tesawwufu se daju različita imena za sufiju (murid, derviš). Riječ sufija je od riječi safi što znači čist.“

Riječ sufija ne potječe od riječi safi (čist), jer bi onda izvedenica od te riječi glasila 'safevi', već, prema većini učenjaka, potječe od riječi grčke riječi 'sofia' koja označava mudrost. Ovaj naziv se pojavio upravo sa prevođenjem grčkih filozofskih knjiga na arapski jezik.

„Ne treba se srcem vezati za vaize, hodže. Muršid sufije je jedan. Ako se srce veže za nekoga osim Muršida propast će.“

U ovom navodu je jasna naznaka da ne trebaju slušati dobro, ma od koga dolazilo, pa čak ni od učenih ljudi, efendija, vaiza, hodža. Ovo je otvoreni munafikluk, jer u džamije na hutbe dolaze samo radi pretvaranja pred masama ne uzimajući u obzir ono što imami govore. U jednoj predaji se kaže: „Mudrost je izgubljena stvar vjernika, gdje god je nađe, uzet će je.“

„Ovo dobro znajte jer kad bi Sadati željeli, ovaj bi hizmet mogli izvršiti i nevjernici i licemjeri. Sadati bi poslali svoj štap ili cipele i u najboljem smislu bile bi izvršene njihove želje. Ali njihova je želja da se mi okoristimo, zbog toga mi ove dužnosti i obavljamo.“

Ako su ti Sadati tako moćni, i navodno pored Allaha čine šta hoće, zašto onda umiru? Zašto istruhnu i usmrde se kao i ostali? Zašto ne kažu „nema više smrti“? Zašto? Zašto? Zašto? Hiljadu „Zašto?“ a nijedno „Zato...“ I naravno, poslije svega ovoga će reći: „Opet oni glupi marginalisti, bukvalci, zahirije, vehabije...“ Kažemo: „Nazivajte nas kako hoćete, borite se protiv nas koliko možete, kaljajte ugled muslimana koliko želite, ali znajte da vas Kur'an i Sunnet osuđuju. Bojte se dana kada će neka lica pobjeljeti a neka pocrnjeti. Ibn Abbas, r. a., je rekao: „Pobjeljet će lica sljedbenika Sunneta, a pocrnjeti lica novotara.“ Šerijat ste opovrgli, a sljedbenike islama razdijelili na frakcije. Dovoljno je znati da ni sami ne znate pobrojati svoje tarikate i podtarikate. Dovoljno je znati da se sami optužujete za kufr i širk. Dovoljno je znati da ste i sami svjesni riječi nevjerstva koje se kriju u vašim knjigama i koje gutate kao krupne zalogaje kada se iznesu na vidjelo. Kao što kaže vaš reformator Es-Serhendi: „Navedeni izrazi o pohvali kufra i podsticaju na opasavanje monaškim pojasevima ne tumače se u vanjštini koja pada na pamet u prvom trenutku. Oni imaju opravdanja, jer ih je PIJANSTVO u činjenju ovakvih zabrana nadvladalo.“ (Ektubat, Es-Serhendi, str. 33 i 114).

I na kraju, znajte da smo ovdje iznijeli samo mali dio njihovih zabluda, a toga je daleko više. Molimo Allaha za Uputu, ispravnost i istrajnost na Pravome putu. Amin!

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: NAKŠIBENDIJSKA KNJIGA - USUL NA VAGI ISLAMA_nastavak

Komentar  musliman on Mon Mar 15, 2010 6:25 am

Sve navedeno su samo klevete koje autor iznosi zbog neznanja jer da zna sta je to uistinu ne bi se usudio govoriti tako. Da bi se uvjerili a da se ne bi raspravljali jer rasprava slabi srce jednostavno procitajte sljedeci lLINK

NIPOSTO NE DONOSITE ZAKLJUCKE PRIJE NEGO PROCITATE LINK I NE OPTUZUJTE NIKOG I NE NAZIVAJTE NIKOG DA JE KAFIR ILI OTPADNIK AKO JE I JEDNOM IZGOVORIO ŠEHADET JER UKOLIKO JE ON TO STVARNO SRCANO IZGOVORIO MOZE SE ODBITI OD NJEGA PA DA VI POSTANETE TO STO STE NJEGA NAZVALI!!!
DOBRO PAZITE, BOLJE SUTITE AKO NISTE SIGURNI U NESTA

musliman

Broj komentara : 2
Join date : 2010-03-15

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu