RAZLIKA IZMEĐU SIHRA, KERAMETA I MU'DŽIZE

Go down

RAZLIKA IZMEĐU SIHRA, KERAMETA I MU'DŽIZE

Komentar  Ahmed on Wed Oct 22, 2008 1:23 am

El-Ma’zeri je rekao: “Razlika između sihra, kerameta i mu’džize je u tome što se sihr zasniva na pripomaganju sihirbaza nekim riječima ili djelom u postizanju onoga što želi. Keramet to ne zahtijeva nego nastaje Allahovim davanjem, a zaslugom dobrog vjernika. Mu’džiza se razlikuje od kerameta u jednoj stvari, a to je izazov. Mu’džiza je poslata kao izazov nekome da dođe sa sličnom njoj (kao što su nevjernici trazili od Božijih poslanika događanje čuda) dok keramet to nema za cilj.
Hafiz Ibnu Hadzer je rekao: “Imamu-l-Haremejni prenosi usaglašeno mišljenje da se sihr može naći samo kod griješnika, dok to nije slučaj sa kerametom. “
Hafiz je također rekao: "Neophodno je da se uzme u obzir faktor vjere onoga kod koga se primijeti nadnaravna pojava. Ako je predan šeri'atu i čuva se zabranjenih stvari, onda je nadnaravna pojava koja se desi kod njega keramet. U protivnom je to sihr, jer on nastaje kao rezultat djelovanja njemu sličnih, kao što je šejtanska pomoć itd."

Upozorenje:
Desi se da čovjek nije sihirbaz niti išta zna o sihru. Nije privržen ni šeri'atu ili je, čak, počinilac teških grijeha. Ali se i pored toga kod njega mogu zabilježiti nadnaravne pojave. Ponekada takva osoba pripada novotarima ili obožavaocima kabura. Najvjerovatnije se radi o šejtanovoj pomoći takvoj vrsti ljudi koja ima za cilj pridobijanje sljedbenika novom pravcu. Svijet ga slijepo slijedi i napušta Sunnet. Ovo je česta pojava, naročito ako se radi o osnivaču i vođi nekog sufijskog (derviškog) novotarskog tarikata (tipičan primjer novotarije u bosni je npr. Ajvatovica).

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu