HRABROST I STRPLJIVOST

Go down

HRABROST I STRPLJIVOST

Komentar  Ahmed on Fri Oct 24, 2008 12:30 am

Vjernik u tevhid ne pada u očaj i malodušnost u teškim okolnostima. On čvrsto vjeruje u Allaha koji je Gospodar cijelog svemira. Njegova milost i dobrota su neograničeni, a Njegove moći beskrajne. Ova vjera pruža veliku utjehu vjerniku, smiruje njegovo srce i drži ga ispunjenog nadom u Allahovu milost koja nikada ne prestaje. Na ovom svijetu vjernik može doživiti odbacivanja, sve mu može izmicati iz ruku, ali njegovo pouzdanje, oslanjanje na Allaha i njegova vjera u Allaha, nikada ga ne napuštaju. Zbog snage ove vjere on odolijeva svim iskušenjima ovog života. Samo vjerovanje u jednog Boga (Allaha), a ne ateizam i ne druga vjerovanja, mogu uzdići čovjeka do tog stupnja vjerovanja. Mnogobošci, ateisti i svi drugi nevjernici, često zavise od ograničenih moći u vrijeme akutnog stresa i nedaća, brzo završavaju u očaju i beznađu i često izvršavaju samoubistva.8 Kako Allah kaže:

"Kad dopustimo ljudima da se blagodatima naslađuju, oni im se obraduju, a kad ih pogodi nevolja, zbog onog što su ruke njihove činile, odjednom očajavaju." (Kur’an, suretur-Rum, ajet:36)

"Čovjeku ne dosadi da dobro traži, a kad ga neimaština zadesi, onda je očajan i nadu gubi." (Kur’an, suretu Fussilet, ajet:49)

"I ne gubite nadu u Allahovu milost; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost, samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost." (Kur’an, suretu Jusuf, ajet:87)

Poslanik (neka je mir Božiji i blagoslov na njega) je rekao:

"Čudan li je primjer vjernika! U svakoj situaciji on dobija - a takvo stanje nije ni sa kim drugim nego samo sa vjernikom - ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu što mu donosi korist, a ako ga, pak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi i postojano se drži, pa mu i to donosi nagradu kod Allaha." (Muslim)

Ahmed
Admin

Broj komentara : 78
Join date : 2008-10-20
Age : 28
Mjesto : Sarajevo

Vidi profil korisnika http://putokazdoistine.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu